takidasky

Get on the ball!

Publicerad 2013-03-14 20:43:00 i Allmänt

Ikväll har vi tränat på bollen. Vi tränar ca 3-4 pass i veckan vilket känns rätt lagom just nu. Alla fyra hundarna får träna, och vi har lite "en ut, en in"-verksamhet i vardagsrummet när det sker. Ju mer vi har kört, desto ivrigare blir dom att få träna. Inka och Meya får köra riktiga basic-övningar, framför allt Inka. Takida och Sky kör fler gånger och längre pass.  
 
Framför allt för agilityhundar är bollövningar bra, eftersom det tränar upp deras proprioception.
 
"Proprioception är varje människas förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, vilket är en del av ens kroppsuppfattning. Detta fenomen kallas även djupsensibilitet och är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer. Receptorerna registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor. Viktigt är att denna information inte alltid görs medvetet av oss. Receptorerna skickar informationen i lillhjärnsbanor i ryggmärgen till lillhjärnan där beslut om åtgärd fattas. Då vi blundar och medvetet försöker avgöra i vilken vinkel vårt knä (exempelvis) är böjt i leds informationen från proprioceptorerna till somatsensoriska cortex där informationen görs förståelig för oss." (från wikipedia)
 
 
 Övningar på bollen är också jättebra för just agilityhunden eftersom det tränar buk- och ryggmusklerna vilka i sin tur är viktiga för att hunden ska kunna bära upp sig när den hoppar. Många övningar man gör på bollen tränar också de små musklerna nära skelettet som är svåra att komma åt i vanliga fall, men som är superviktiga att stärka.
 
En förutsättning för att vara snabb och explosiv är just att man har starka bålmuskler. Det sa iaf PT:n jag träffade och jag kan tänka mig att detsamma gäller för hundar.
 
Har en DVD som heter "Get on the ball". Den innehåller många basicövningar samt att jag har fått lära mig av Ann under rehabiliteringens gång. Sen är det ju bara att lägga till allt eftersom.
 
Här ska Takida hålla en hantel samtidigt som hon balanserar på balanskudden.
 
 
 
Sitta fint är Skys favorit-trick. Här på pallen men vi gör den oxå på bollen och balanskudden.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela