takidasky

Get on the ball!

Publicerad 2013-03-14 20:43:00 i Allmänt

Ikväll har vi tränat på bollen. Vi tränar ca 3-4 pass i veckan vilket känns rätt lagom just nu. Alla fyra hundarna får träna, och vi har lite "en ut, en in"-verksamhet i vardagsrummet när det sker. Ju mer vi har kört, desto ivrigare blir dom att få träna. Inka och Meya får köra riktiga basic-övningar, framför allt Inka. Takida och Sky kör fler gånger och längre pass.  
 
Framför allt för agilityhundar är bollövningar bra, eftersom det tränar upp deras proprioception.
 
"Proprioception är varje människas förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, vilket är en del av ens kroppsuppfattning. Detta fenomen kallas även djupsensibilitet och är nödvändig för att kunna hålla balansen. För att kunna detta använder sig kroppen av en särskild sorts receptorer, proprioceptorer. Receptorerna registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor. Viktigt är att denna information inte alltid görs medvetet av oss. Receptorerna skickar informationen i lillhjärnsbanor i ryggmärgen till lillhjärnan där beslut om åtgärd fattas. Då vi blundar och medvetet försöker avgöra i vilken vinkel vårt knä (exempelvis) är böjt i leds informationen från proprioceptorerna till somatsensoriska cortex där informationen görs förståelig för oss." (från wikipedia)
 
 
 Övningar på bollen är också jättebra för just agilityhunden eftersom det tränar buk- och ryggmusklerna vilka i sin tur är viktiga för att hunden ska kunna bära upp sig när den hoppar. Många övningar man gör på bollen tränar också de små musklerna nära skelettet som är svåra att komma åt i vanliga fall, men som är superviktiga att stärka.
 
En förutsättning för att vara snabb och explosiv är just att man har starka bålmuskler. Det sa iaf PT:n jag träffade och jag kan tänka mig att detsamma gäller för hundar.
 
Har en DVD som heter "Get on the ball". Den innehåller många basicövningar samt att jag har fått lära mig av Ann under rehabiliteringens gång. Sen är det ju bara att lägga till allt eftersom.
 
Här ska Takida hålla en hantel samtidigt som hon balanserar på balanskudden.
 
 
 
Sitta fint är Skys favorit-trick. Här på pallen men vi gör den oxå på bollen och balanskudden.
 
 
 
 
 
 
 
 

Stilla agilitybegäret!

Publicerad 2013-03-10 22:31:28 i Allmänt

Idag var jag hundvakt åt Smilla och Selma. Smilla fyller 9 år nästa månad och oj vad vita strån hon börjar få i ansiktet..Det var med Smilla och Meya min agilitykarriär började. Smilla var världens bästa nybörjarhund! Hänsynsfull som få, alla dessa gånger jag glömde bort banan så stannade hon vid min sida och väntade på att jag skulle fortsätta.. Meya däremot, ja, antingen sprang hon inte alls eller så sprang hon dit hon ville...;)
 
Och Selma, lilla terriern har fyllt ett år för nån månad sen så idag kom jag på att jag skulle prova lite agility med henne. Tunnel och ett hopphinder plockades fram! Shit vilken skillnad det är med liten hund än när en BC är ett år och redo att börja tränas. Man fick ju vara helt dubbelvikt ;)
 
Men efter lite pockande så sprang hon faktiskt genom tunneln och gjorde jätteskutt över hindret. En gång kunde jag till och med vara bredvid och inte framför..;) Roligt var det iaf!! Hon var så gullig och glad!!
 
 
Annars idag har jag spenderat sista dagen på lovet på jobbet några timmar, middag med mamma och tvättning och städning här hemma. Är liiiite orolig över att jag kommer upp som jag ska imorgon... Har inte lyckats ta mig ur sängen före halv 9 en enda morgon under lovet...;)
 Idag har jag eldat i kaminen oxå till hundarnas stora glädje. Kallt som attan igen, -20 i morse...ska bli kallt i veckan oxå, hoppas verkligen att det är sista rycket för vinterns del och att snön sen äntligen försvinner!!

Underbara dagar!

Publicerad 2013-03-07 22:59:39 i Allmänt

Kan inte minnas sist vi hade sån här tur med vädret under ett sportlov! Även imorgon ska det bli sol och vi
 
ska passa på att vara ute i solen så mycket vi kan. Helt underbart att få vara ute i ljuset under dagarna! Känns lite sorgligt att lovet snart är slut, men jag kan ju trösta mig med att det bara är lite över 2,5 veckor tills det blir påsklov.. lyxigt värre :D!
 
Det märks ingenting på Takida efter sträckningen nu när hon har fått börja vara lös och mer fri. Skönt att allt går framåt så att det inte blir något bakslag. :)
 
Ikväll var vi iväg till Röste på middag. Jag och dom svartvita promenerade dit och hem. Sån himla skillnad att gå med två hundar istället för fyra, även fast dom är duktiga och sköter sig bra när vi går allihop. Men eftersom det skulle bli fullt hus så räckte det med att jag kom med två hundar...;)
 
Blev bjuden på riktigt god mat av mamma och pappa, ytterfläskfilé, klyftpotatis, broccoli, sallad, sås. Bär, chokladpudding och grädde till efterrätt. Hela klanen på 7 vuxna och 4 barn var där, mysigt och livat på en och samma gång. Ida lärde mig spela Chris Medinas "What are words" på piano, en vers plus refrängen hann jag med. Så roligt med musik, saknar det. För några år sen spelade jag ukulele med min klass så jag har en fin rosa nånstans. Det var riktigt kul. Kanske ska återuppta det? ;)
 
 
 
 

Reunion-time!!

Publicerad 2013-03-04 23:13:12 i Allmänt

Idag drog jag och dom svartvita iväg till Gävle för ett återbesök hos Ann. Takidas sträckning i främre delen av bicepsmuskeln hade läkt bra så nu får vi utöka promenaderna, Takida får gå lös på dom, fortsätta med simningen och vi får börja göra övningar på bollen. Så skönt att höra!
 
Takida fick gå i vattentrasken oxå. Riktigt duktig var hon lilla fisan!
 
snygg min...;)
 
Efter besöket mötte vi upp Helena och Turbo och tog en promenad längs Gävle strand. Underbart härligt att ses igen och prata ikapp!!
 
Efter prommis åkte vi och käkade lunch, tog en sväng ut till Stadium outlet i hopp om att hitta en vårjacka, då min gick sönder i höstas...men icke. Efter det åkte vi hem till Bomhus och jag fick se nya plejset! Åh så fint dom har det!!! Sky var riktigt nöjd över att få ha Helena och även Tobbe för sig själv när hon tog plats i soffan mellan dom..:)
 
Och så fick vi ju träffa Lee och Mike!! Saknat dom!! Är så härligt när glädjen man känner själv över att ses igen, visas så tydligt av hundarna oxå.
 
Massa prat och planerande av en agilitytävlingsvecka gjordes. Åhh, va jag längtar till vår och sommar så vi kan ses och träna ihop, gå på skogsprommisar och bara vara.
 
Runt halv åtta lämnade jag Gävle och brassade hem med två nöjda tjejer som sov hela vägen hem...
 

Sköna söndag!

Publicerad 2013-03-03 21:47:16 i Allmänt

Idag har vi haft en riktigt bra dag! Jag och hundarna tog en promenad till mamma och pappa. Solen sken och jag plockade fram vårskorna dagen till ära. Sååå nöjd med mitt köp, som jag gjorde på rean i höstas. Ett par vattentäta snygga och riktigt sköna halvkängor. På vägen dit såg vi lite av förödelsen efter nattens stormvindar. På en lada ute på en åker några hundra meter härifrån hade taket blåst av och det låg plåt lite här och var på åkern.
 
När jag kom fram till mamma tog jag och Sky oss en runda i skidspåren, som inte längre var några spår för stormen hade blåst igen dom oxå. Men vi strävade på. Hoppade ut några rådjur framför oss. Så skönt det är att ha en viltren hund! Efter skidturen bjöd mamma på lunch och medan vi åt så lekte Sky och Selma järnet. Det är så härligt att titta på för dom kommer så bra överens. Har inte sett Sky leka så med någon tidigare. Med brorsan Mike är det mer hardcore och med mina hundar så blir det inte så jättemycket lek, trökmånsarna. Men med Selma så blir Sky som en storasyster. Vet inte hur jag ska förklara det..
Men titta på uttrycken i ögonen...
 
 
När vi skulle gå hem så följde mamma med oss en bit på vägen. Goa Inka blev så glad när mamma kom med så hon skällde och hoppade runt som värsta unghunden...;)
 
På eftermiddagen kom mamma och pappa hit för att hjälpa mig sätta upp nya tv-antennen. Tjohoo! Så nu har jag äntligen kanaler igen!!! Lycka!!
 
Jag bjöd på fika som avslutning och Sky passade på att fjäska in sig hos pappa, i hopp om en godbit.. hon vet ju hur man ska charma sin omgivning...;)
 
 
Imorgon ska vi till Gävle, har tid hos Ann med hundarna och sen ska vi hälsa på Helena och kolla in nya lyan!! Ska bli så kul!!!!

Rensa i röran!

Publicerad 2013-03-02 16:21:02 i Allmänt

Idag är första dagen på min 9 dagars ledighet!! SPORTLOV!!! UNDERBART!!
 
Jag och hundarna tog oss en sovmorgon dagen till ära. När vi kom upp snöade ganska mycket och blåste men efter nån timme sprack det upp och vi har varit ute och fått lite sol på oss idag! Så idag har vi varvat promenaderna med att städa och röja.
 
Har bestämt mig för att släppa taget om mina böcker. Så nu har jag packat bort 4 flyttkartonger som ska skänkas iväg. Kommer nog bli lika många innan jag är färdig. Naturligtvis kan jag inte göra mig av med ALLA böcker....hua hemska tanke, men dom där man inte tyckte var jättebra och av författare som man inte kommer köpa några fler böcker av. Eller mina 20 band av NE? Jag använder dom ju inte. Vill jag slå upp något använder jag datorn, så nu ska det väck! Känns både skönt och lite sorgligt. Men jag försöker ju bli av med min hamstringssida..."Det kan ju vara bra att ha.." Känns det igen? Om inte, skönt för er!
 
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela